5 Mart 2014 Çarşamba

Only Lovers Left Alive


Wanda Jackson'ın Funnel of Love'ı eşliğinde ayinsel bir havayla başlıyor Only Lovers Left Alive. Jarmusch'un filmlerinde güzel müzikler duymaya alışkınız ama kasvetin böylesine bir törenselliğine kendi adıma ilk defa rastladım, demek insanın kendi kendiyle sarhoş olması diye bir durum varmış; belki Jarmusch da bu evreye ulaşmıştır artık melankolisinde.

Yüzyıllardır beraber olan iki vampirin hikayesine odaklanıyor film. İlk defa "Jarmusch vampir filmi çekecek." cümlesini okuduğumda şaşırmış ve nasıl bir şey izleyeceğimizi bayağı merak etmiştim. Kendisinden bekleneceği üzere Only Lovers Left Alive'da Adam ve Eve ile en azından benim pek alışık olmadığım bir vampir hikayesi sunarken güçlü analojiler de kullanıyor Jarmusch. Çünkü Adam'ın hali yüzyılların yorgunluğu diye kestirip atmanın ötesinde bir ağırlık taşıyor ve benzer bir ağırlığa daha farklı bir yanıt verebilen Eve ile beraber bu tipiklik ama aynı zamanda sıradışılıkla çekici bir aşk hikayesine dönüşüyor film. Adam'ın biz insanoğluna yönelik yerinde zombi nitelemesi gereksizce kazılmadan hikayeye bu ekstra açıyı da katıyor zaten. Ve onları yaşamlarında tanımış insanlar gibi izleyen için de yaklaşık iki saatlik süre içerisinde hikayeleri biter, yani gelip geçerken araya giren su ve petrol üzerinden insanoğlunun biten-bitmeyen savaşlarıyla bağlayışı Jarmusch'un kanıksanan tavrına uygun düşüyor.


Only Lovers Left Alive tavrına abartılı bir önem veriyor, doğru. Fakat huysuzluğunu aktarırken rahatsız edici olmuyor bu. Çünkü Jarmusch'un odağı anlatılan-tam-hikayelerden çok yarıda-kalan-kırık-dökük-hikayeler olmuştur ekseriyetle, o yüzden anlatılamayan bir şeyi nasıl aktardığı önemlidir ki zaten kemikli tavrı da burada devreye girer. İşte bu yüzden kafanızı bırakıp da kitaplığı düzeltmeye çalışırken rafların arkasına düşmüş halde bulunan, rastgele sayfaları yırtılmış, okunmaz hale gelmiş ama içerisinde bir anda göze çarpan tek bir cümlesiyle yer eden bir kitap gibi bir film Only Lovers Left Alive.

sevgi, saygı ve o tarz bilumum duygularla:;,

0 tepki:

Yorum Gönder


 
Sayfa Üst Görseli Marek Okon'un TOWERS OF GURBANIA isimli illüstrasyonudur.

Sinemaskot © 2008. Müşkülpesent # Umut Mert Gürses