24 Mayıs 2014 Cumartesi

67. Cannes Film Festivali Ödülleri

Öncelikle ödül alan filmleri görmek için her zaman olduğu gibi kopyala-yapıştır yapmadan şöyle yönlendireyim.


Önceki filmlerini seyredip kendisini göz ucuyla takip ederken Bir Zamanlar Anadolu'da ile beni kendisine hayran bırakan Nuri Bilge Ceylan'ın ilk haberlerinden beri heyecanlandıran Kış Uykusu'yla Palme d'Or'u sonunda alması ayrıca mutluluk verici. Tabii ödülü Haziran Direnişinden beri kaybedilen canlara adaması da ayrıca bahsedilmesi gereken başka bir şey. Fakat Ceylan'ın filmlerini izlemek bir yana sinemayla pek alakası olmayan insanların aşırı heyecanlı sevinçlerini anlamlandıramadığımı da belirtmeliyim, "milli gurur" tamlamasını kullanmak için yer arayanlara zaten değinmeye lüzum yok. Bir Zamanlar Anadolu'da Jüri Özel Ödülü aldığında da her yerde kutlama mesajları falan dolanıyordu fakat filmi izleyen seyirci sayısı 160.000'lerde kalmıştı, başarı sahiplenme hastalığından kurtulmalı artık insanlar; vitrinlerden inerlerse belki yaşamaya da başlarlar hem. Neyse, Ceylan'ın ödülünden çok akbabaları konuşmuş oldum yine sinirle.


Jürinin basın toplantısında gelen birçok soruya bu seneki jüri başkanı Jane Campion, başta filmin süresini gördüğünde korkmuş ve tuvalet molası vermek zorunda kalacağını düşünmüş olsa da filmi izlerken kendisini o ritme kaptırdığını ve birkaç saat daha devam edecek olsa hala izlemek isteyeceğini söyledi, bunu da not düşmek istedim.


Ayrıca Timothy Spall'un güzel insan Mike Leigh'in yeni filmi Mr. Turner'daki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu ödülünü almasına da başka bir sevindim. Leigh'in yeni filmi, Leviathan, o, bu derken bu sene de yine çok güzel filmler izleyeceğiz anlaşılan.

O değil de Tarantino şık olmaya çalışmasaymış iyiymiş.

0 tepki:

Yorum Gönder


 
Sayfa Üst Görseli Marek Okon'un TOWERS OF GURBANIA isimli illüstrasyonudur.

Sinemaskot © 2008. Müşkülpesent # Umut Mert Gürses