31 Ocak 2013 Perşembe

Lincoln


Henüz isim seçimiyle de gösterdiği üzere film, Amerikan İç Savaşını tüm etkileyenleriyle beraber kapsamlı bir şekilde değil, başlamasına neden olduğu gibi bitmesini de sağlayan politikaların hazırlayıcısı olan Lincoln üzerinden konu ediniyor. Birçok önemli noktanın üzerinden böyle üstünkörü geçilmiş veya onlara hiç değinilmemiş olması gibi filmde içerik ve yapı açısından gedikler var, ancak bu bir Spielberg filmi için olumlu bir şey bence, çünkü filmin çarpıtma ve yönlendirmeye beklenen kadar başvurmadan iç savaşı başlatan ve bitirme yönteminde etkili olan motivasyonu açıkça ve tüm bileşenleriyle yansıtmıyor olması, iyimser bir yorumla filmin seyirciye bir boş alan yaratması olarak kabul edilebilir. Lincoln'ün onu yüceltenlerin gözünden perdeye yansımasına rağmen çarpık-ama-kahraman bir havada sunuluşu mesela; söz konusu yasa maddesinin geçmesinde etkili olan politika kaypaklığıyla eleştiriliyor ama, samimiyet her ne kadar politikayla yapı gereği ters olan bir şey olsa da, Tommy Lee Jones'un Thaddeus Stevens karakteriyle bu politika aynı zamanda onaylanıyor. Yani bu açıdan filmin havada kalan, belki de çeşitli politik ve ticari kaygılar nedeniyle öyle olması da gereken bir tavrı var. Çünkü Blair ailesi, Alexander Stephens ve Thaddeus Stevens bileşenlerinde acımasız gerçekliğin kıyısına gelinmişken 150 dakikalık sürede Abraham Lincoln usulü oyalama taktiği uygulanırsa, bunun kusursuzmuşcasına karşılanması beklenemez. Zira o taktiğin sahibi Lincoln bile, filmin aksine, yeri geldiğinde bu konuda gayet açık: "Bu mücadeledeki asli amacım Birliği (the Union) korumak; köleliği savunmak ya da ona karşı durmak değil. Eğer Birliği tek bir köleyi özgürleştirmeden kurtarabilirsem, yaparım; yok eğer bunu sağlamak için tüm köleleri serbest bırakmam gerekirse, onu da yaparım; ve eğer Birliği korumak adına kimi köleleri özgürleştirip diğerlerini kendi hallerine bırakmam icap ederse, aynı şekilde onu da yaparım. Yani kölelik ve siyahi ırk için yaptığım her şeyi bunun Birliği korumamı sağlayacağına inandığım için yapıyorum, ve neyi yapmaktan kaçınıyorsam, kaçınıyorum çünkü onların Birliğe faydasının dokunacağına inanmıyorum. Yaptıklarımın ne zaman davaya zararı dokunursa o zaman kendimi kısıtlarım, ve ne zaman davaya yardımcı olursa o zaman kendimi daha fazlası için cesaretlendiririm."* 

Önceden izlemiş olduğum Spielberg filmlerindeki gibi Lincoln'ü izlerken de sıkılacağımı düşünmüştüm, ama ön yargım yersiz çıktı, çünkü içeriğini ve tavrını bir yana bırakabilirsek Lincoln gayet sürükleyici bir seyirlik. 

*çevirisini yaptığım o cümleler, The Collected Works of Abraham Lincoln, Volume V, hazırlayan Roy P. Basler, "Letter to Horace Greeley" (August 22, 1862), s. 388 üzerinden alınmıştır. 

sevgi, saygı ve o tarz bilumum duygularla:;,

0 tepki:

Yorum Gönder


 
Sayfa Üst Görseli Marek Okon'un TOWERS OF GURBANIA isimli illüstrasyonudur.

Sinemaskot © 2008. Müşkülpesent # Umut Mert Gürses