10 Ocak 2013 Perşembe

85. Akademi Ödülleri / The Oscars 2013


85. Akademi Ödülleri'nin adayları bugün açıklandı. Zaten birçok yerde var ama yine de şuradan adaylara bakabilirsiniz, her ne kadar canlı yayın bitecek olsa da sonradan video olarak gelecek olan adayların duyurusuna da şuradan bakabilirsiniz.

Her sene olduğu gibi, başta The Master ve henüz izleyemediğim Moonrise Kingdom olmak üzere, Akademi'nin görmezden geldiği filmler var ama belki artık alışmış olmamız lazım bu duruma, top benim oynatmam diyor adamlar. Hoş bir de sormak lazım herkes aynı oyunu mu oynamak istiyor? Zaten benim şaşırdığım nokta güzel insan Paul Thomas Anderson'un yönetmeni olduğu The Master'ın görülmemiş olması değil Weinstein'ın dağıtımını yapmış olduğu The Master'ın görmezden gelinmiş olması. Adaylar arasında bunun dışında sürpriz yok. Belki Beasts of the Southern Wild'ın ismini yazmakta zorlandığım çocuk oyuncusu Quvenzhané Wallis'inden bahsedebilirdik ama henüz geçen aydan başlamıştı onun aday olacağının da dedikoduları. Yalnız Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisi var ya, hah işte orası yıllardır olmadığı kadar güzel gözüküyor gözüme. Bir de ödül töreni öncesi filmleri izleme sürecinde çok eğleniyor olsam da bu sene Spielberg filmini izlemek durumunda kalacağım, geçen sene War Horse'u umursamamazlık edebilmiştim ama Lincoln'ün çok daha ciddi adaylıkları var, bir de Daniel Day-Lewis var tabi ki. Yani izlemek zorunda değilim filmi elbette ama son iki yıldır ödül töreni sıkıcı geçiyor olsa da sinemanın şov yönünün en eğlenceli olayı Oscarlar benim için, dolayısıyla o geceyi filmleri izlemiş olarak beklemek çok daha keyifli ve anlamlı. Yine de bu sene Les Misérables'ı görmezden gelmeye meyilliyim ama bakalım. Son olarak Zero Dark Thirty'yi izlemek için var olan iki sebebime beklenen üçüncü sebep de eklenmiş oldu; film o kadar konuşuldu ki, izledikten sonra okuması neredeyse film süresini bulacak olan birikmiş okumaları, Jessica Chastain ve son olarak Oscar adaylığı. Ve bir de elbette Jessica Chastain demiş miydim?

Not: Birçok film eleştirisini ve -rafine sinema zevklerinden dem vuran ama her zaman için sinema sevgilerini sorgulamış olduğum- yazarlarını sinemaya ve filmlere yukarıdan baktıkları için eleştirip okumazken yanlış anlaşılmak istemem, yalnızca Spielberg genel olarak sıkıcı bulup izlemeyi pek tercih etmediğim bir yönetmen ve Sefiller gibi klasiklerin de büyük prodüksiyonlarla tekrar sunulan hikayelerinde pek ilgi çekici bir şey bulmuyorum, yani problemim bu yapımların aynı seneye denk gelmiş olmasında. Yoksa tahminlerim ve sonrasında şovlarla yine Oscarlarla içli dışlı olacağım süreç başladığı için gayet memnunum.

sevgi, saygı ve o tarz bilumum duygularlar:;,

0 tepki:

Yorum Gönder


 
Sayfa Üst Görseli Marek Okon'un TOWERS OF GURBANIA isimli illüstrasyonudur.

Sinemaskot © 2008. Müşkülpesent # Umut Mert Gürses