2 Ocak 2011 Pazar

Cashback

Birçok farklı şeyi düşünebiliriz. Birçok farklı şeyi, birçok farklı zamanda düşünebiliriz. Birçok farklı şeyi, birçok farklı zamanda, birçok farklı etkiyle düşünebiliriz. Birçok farklı şeyi, birçok farklı zamanda, birçok farklı etkiyle ve birçok farklı şekilde düşünebiliriz. Ya sonra mı? Sonra hiçbir şey yapmayız, öylece dururuz. Çünkü yaşam bazen sadece bir durma biçimidir ve biz çoğunlukla o anı ararız. Bulur ve yoruma açık olarak yaşarız da aslında, en azından soluklanırız içinde. Ama durduramayız, yakalayamayız, kurgulayamayız veya yaratamayız. Av meselesi bu yüzden çok kullanılan bir metafordur tahminimce, hep av oluruz çünkü hep hazırlıksız yakalanırız. Belki, diğer şeylere göre daha katlanılabilir olduğu için değil de bu yüzden okuyor, izliyor, dinliyor, çiziyor veya karalıyoruz. Doğrudan ifade etmeyi beceremiyoruz, ne söylesek ya yetersiz ya da yakışıksız bir abartıyla naif utancımıza dokunuyor.

O an bazen sadece o olarak karşımıza çıkıyor; tüm düşünceler ve hislerimizin beraberinde anlaştığı güzel ya da yalnızca o. Her şey bu yüzden oluyor gibi sanki, her düşünce ya da eylem. Saçma geliyor, çekiniyoruz kendimizden, aklımızdan ne geçmiş, geçiyor ya da geçecek olduğundan; bir güzel her şeyi anlamlandırabilir mi?

"Dünyayı güzellik kurtaracak" diyor Dostoyevski. İşte O anda sığındığımız, ahbaplık ettiklerimizden bir şey, birisi oluyor Dostoyevski. "Bir insanı sevmekle başlar her şey." diyor Sait Faik. İşte sadece O'nu anımsayınca da Sait Faik katılıyor aramıza.


2004'te kısa film olarak Oscar'a aday olan Cashback 2006'da uzun metraj olarak yeniden çekiliyor. Müzikler, monologlar, anlar... Yönetmen ve senarist Sean Ellis, oyuncularla ve tüm ekiple bir ressam gibi yaratıyor filmini. Ve film baştan sona muazzam bir zaman sunuyor bize. Türkçe'ye didaktik bir havayla Zamana Güzellik Kat diye çevrilmesi bu yüzdendir belki de.

Daha fazla söyleyecek bir şeyim yok. Aslında bunları söyleyebilmiş olmama bile şaşıyorum an itibariyle. Soluklanalım ve yaşamımızla, yaşamımızda keyiflenelim.

3 tepki:

Adsız dedi ki...

bitiş jeneriğindeki şarkıyı kimin söylediğini biliyor musunuz?

capodelnulla dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
capodelnulla dedi ki...

röyksopp - what else is there olması lazım jenerikteki şarkı, ama tekrar bakmalı bi ara.

Yorum Gönder


 
Sayfa Üst Görseli Marek Okon'un TOWERS OF GURBANIA isimli illüstrasyonudur.

Sinemaskot © 2008. Müşkülpesent # Umut Mert Gürses