18 Eylül 2013 Çarşamba

Absence of Malice


Absence of Malice, bir savcının sonuca rahatça ulaşıp kendi işlerini rahatlatmak adına bir sendika yöneticisinin ölümüyle ilgili davada bir gazeteci aracılığıyla bir içki üreticisini hedef göstermesi sonrasında masum olduğu halde suçlanan insanın da oyunu oynamaya başlamasını konu ediniyor. Dolayısıyla film boyunca izleyicinin önüne etik ve medya-devlet ilişkileri üzerine sorular çıkıyor. Hikayenin dayanağı olarak, Washington Post'un uydurulmuş bir hikayeyle Pulitzer ödülü alıp gerçek ortaya çıkınca ödülü elinden alınan gazetecisi gibi pek çok gerçek olaya referans veriliyor; fakat senarist  Kurt Luedtke'nin belirttiği üzere filme ilham veren asıl olay New York Times ile L. B. Sullivana arasındaki dava. 29 Mart 1960'ta Martin Luther King'in savunmasına bağış toplamak amacıyla tam sayfa bir ilan yayımlanıyor New York Times'da ve o ilandaki bazı bilgilerin Alabama Eyaleti ve polisine zarar vermek amacıyla kasıtlı olarak yanlış olduğu iddiasıyla, Times'ın ilanı geri çekip düzeltmesi isteğiyle başlayan süreç hukuki bir mücadeleye dönüşüyor. Bir diğer konu da Frank DiGiaomo'ya göre film bir nevi, Paul Newman'ın, kendisiyle ilgili yanlış bir haber yapan New York Post'a doğrudan saldırısı oluyor. Yani hikaye kısır olsa da arkasından getirilecek örnekler, hikayenin gerçekle benzerlikleri ziyadesiyle fazla. Zaten medya diyorum, gazete diyorum, gizli ajandalar diyorum, yalan diyorum; bir de bunları Türkçe söylüyorum, yeterince çağrışım yapmıyor mu? 

Absence of Malice benim sıradan-ara-hikaye-filmleri diye tanımlamayı tercih ettiğim, içinde hisleri simule etmeye odaklı ögeleri pek barındırmayan yaşam hikayelerini izleyicisine oturaklı ama ağır bir anlatımla sunan, kitap tadında filmlerden. Yani tam anlamıyla Sydney Pollack sinemasının o bildik tadını taşıyor film, ama tabi yönetmenin filmografisine baktığımızda o tat kavanozun dibinde kalan fıstık ezmesini burna kadar bulaştırarak yemekten geliyor, yani tadı tam anlamıyla çıkmıyor.

Paul Newman'ın Pollack ile bir diğer buluşması olan Absence of Malice, günlük yaşamda insanların kaçınmak için türlü şeyler yaptıkları soru ve çıkmazları seyircinin önüne yığmak haricinde, bir Paul Newman hayranı olarak, benim aklımda yine Newman ile kalacak filmlerden birisi. Öyle bir oyuncu ki, sinema tarihinde bir başka benzeri yok. Yani o oynuyor olsun da gerisi önemli değil. Dolayısıyla, vasat bir film olan Absence of Malice de kendisi sayesinde değerleniyor.

sevgi, saygı ve o tarz bilumum duygularla:;,

0 tepki:

Yorum Gönder


 
Sayfa Üst Görseli Marek Okon'un TOWERS OF GURBANIA isimli illüstrasyonudur.

Sinemaskot © 2008. Müşkülpesent # Umut Mert Gürses