30 Mart 2011 Çarşamba

"Black Swan Natalie Portman'dı"


Yakın bir zamanda Natalie Portman'ın Black Swan'daki dans dublörü Sarah Lane, filmdeki tam vücut olan dans planlarının sadece %5'inin Portman olduğuna dair bir açıklama yapmıştı. Black Swan'ın koreografı ve Natalie Portman'ın nişanlısı olan Benjamin Millepied ise bunun üzerine, filmdeki dans sahnelerinin %85'inin Natalie olduğunu söylemişti. Elbette bunlar sadece karşılıklı olarak ortaya atılmış iddialardı. Dün de yönetmen Darren Aronofsky Entertainment Weekly'ye açıklama yaparak bu iddiaları sonuçlandırdı:

"Gerçek şu. Editörlerim sahneleri saydı, filmde 139 dans planı var. Bunların 111'i dokunulmamış olarak Natalie Portman. 28'i ise dans dublörü (dans double) Sarah Lane. Eğer hesaplarsanız dans planlarının %80'i Natalie Portman oluyor. Peki süreler? Dublörlü çekimler, geniş açılı çekimler ve çok azı bir saniyenin üzerinde süreye sahip. Yüz montajı (face replacement) yaptığımız sadece iki komplike dans sekansı var. Yine de eğer zaman üzerinden değerlendirirsek dans sahnelerinin %90'ı Natalie Portman oluyor.

Ve açık olması adına, Natalie balerin ayakkabılarıyla (pointe shoes) dans etti. Eğer giriş bölümünün son planına bakarsanız, ki bu 85 saniye sürüyor, orada tamamen Natalie dans etti ve pointe'lerle sahneden çıktı. O, hiçbir dijital büyü, numara olmadan tamamen kendisi. Buna her şeyi açıklığa kavuşturmak ve oyuncumu savunmak için yanıt veriyorum. Natalie çok çaba harcadı ve hem fiziksel hem de duygusal olarak, ortaya konulması zor, harika bir performans sergiledi. Ve hiçkimsenin izledikleri kişinin Natalie olmadığını düşünmesini dahi istemiyorum, çünkü o Natalie."

Filmi izledikten sonra birçok internet sitesinde ve dergideki röportajlarda Natalie Portman'ın film için uzun süre dans eğitimi aldığını ve resmen bir balerin gibi yaşadığını okumuştum. O çabayı görünce elbette hayran kalmıştım fakat Sarah Lane'in açıklamaları birçok insan için şaşırtıcı olmuştu. Ha, Sarah Lane yalan mı söyledi? Sanmıyorum. Muhtemelen filmdeki dans sahneleri onunla da çekilmiştir, her ihtimale karşı yedekte durması açısından. Ama tabi ki önemli olan kurguda neler olduğu. Güzel insan Darren Aronofsky'nin açıklamaları da işte bu noktada tüm iddiaların sonudur bence.

Aronofsky'nin açıklamalarından sonra bir şey söylemeye gerek yok ama, dans sahnelerinin büyük bölümünde Sarah Lane oynamış olsaydı da bu pek önemli değildi bence. Çünkü Natalie Portman, Black Swan'da harika bir balerin portresi sunduğu için bu kadar beğenildi, dans ettiği için değil. Dans etmesi ise elbette bu beğeniyi katmerleyen bir etki yarattı.

Sanırım iddialara da kaynak olan filmin görsel efektlerine dair bir videoyu da buradan izleyebilirsiniz.

0 tepki:

Yorum Gönder


 
Sayfa Üst Görseli Marek Okon'un TOWERS OF GURBANIA isimli illüstrasyonudur.

Sinemaskot © 2008. Müşkülpesent # Umut Mert Gürses