29 Ağustos 2013 Perşembe

Elysium



 2154 yılında dünya harabeye dönmüşken zenginlerin insan yapımı bir uzay istasyonuna temelli yerleşmesini konu ediniyor Elysium. Bu taşınmayla açıkça ortaya çıkan gelir dağılımındaki eşitsizlik problemi ve tüm bunların doğal sonucu olarak, her varlıklı ülkenin çıkmazı olan göçmen problemini ekleyince, film güncel politiğin tam ortasında konumlanıyor. Fakat güncel politik dediğimiz şey, fason mallar tarafından domine edilen bir pazar olduğu için bir gişe filminin de açmazlara yakalanması uzun sürmüyor. Hikayesindeki kopukluklar, bağlansa dahi anlam ifade etmeyen noktalar sebebiyle zorlama bir anlatıyla, benzeri birçok düz film gibi henüz gelişme bölümünde izleyicisinin kucağına veriyor sonucu Elysium. Beklenilen elbette dünyanın bitmeyen ve muhtemelen bitmeyecek olan problemlerine çözümler getirmeye çalışması değil. Fakat hikayesi içerisinde ilkel bir karakter olarak sunduğu Kruger'den farklı bir tavır da sergileyemiyor film. Yani ortaya koymaya çalıştığı konu içerisinde, paha biçilemeyen tarihi eserlerin olduğu bir müzede dolanan küçük çocuk gibi hiçbir şeye dokunmadan sadece dolanmaya çalışıyor ve bu süreçte de tüm tarihi birkaç esere indirgiyor. Dolayısıyla ister istemez kişiselleşiyor ve bu daralıp kısalma, filmin mesaj kaygısını daha çok ortaya çıkartıp onu geleneğe uygun düşen öğüt gibi artık sakız olmuş bir hale sokarken filmin sinematografik bir varlık da gösteremiyor olması sebebiyle problemli bir 109 dakikanın esas nedeni oluyor.

Andrew Niccol'un benzer konuları deşen 2011 yapımı vasat bilim kurgusu In Time dahi Elysium'a göre bu açıdan daha izlenir bir iş ortaya koyuyor. Evet, Justin Timberlake'e rağmen. Çünkü Elysium formüllü aksiyon filmlerindeki aşırı-kaslı-adam'ı Matt Damon ile takas ederken eski platform oyunlarındaki gibi yalnızca filmin arka planını değiştiriyor.

Filmin posterlerinden aşağıdaki versiyonla Matt Damon valiliğe aday olacakmış da son anda vazgeçince filme kalmış artık poster. O Matt Damon, ve bu mesajı onaylıyor. 


 
sevgi, saygı ve o tarz bilumum duygularla:;,

0 tepki:

Yorum Gönder


 
Sayfa Üst Görseli Marek Okon'un TOWERS OF GURBANIA isimli illüstrasyonudur.

Sinemaskot © 2008. Müşkülpesent # Umut Mert Gürses