2 Şubat 2012 Perşembe

The Help

Irkçılığıyla bilinen Birleşik Devletlerin Güney Eyaletlerinden Mississippi'de '60'lı yıllarda "yardımcı" olarak çalışan zenci kadınlar aracılığıyla, bir topluma sinmiş ve hala da bittiği söylenemeyecek olan ırkçılığı konu alan bir film The Help. Elbette bu tarz bir konuyu şimdiki zamanda işlemek geçmişe göre çok daha kolay. Sonuçta sistemin prensibi yoktur, sadece hayalleri değil, bulunulan zaman içerisinde ilgi çeken ve onaylanma ihtimali yüksek olanı sunar, yani bu filmde bu açıdan, -neredeyse tüm dünyada her zaman olduğu gibi- çoğunlukla muhafazakarlığın egemenliğinde olan Amerika'da şimdilik eskiye göre biraz daha güçlü olan Amerikan liberalizminin etkisiyle oluşmuş -ve o kadar garip bir ülke ki yer yer "sol-kanat" sayılan bir liberalizmden bahsediyorum- ve ondan faydalanmaya çalışan bir film olduğu yönünde yersiz ve gereksiz bir ön yargı oluşturabiliyor.

Hikayesi ve oyunculukları kadar filmi güzel kılan ve benim film hakkında bahsetmek istediğim en önemli şey ise Celia Foote karakteri. Çünkü Jessica Chastain'in canlandırdığı bu karakter filmi boyutlandırma konusunda büyük bir imkân sağlıyor. Hem siyahlarla olan ilişkisiyle -tabi çoğunlukla Minny Jackson'la (Octavia Spencer)- var olan ayrımcılığa karşı tek yolun Skeeter Phelan'ın (Emma Stone) idealizmi olmadığını vurguluyor hem de diğer beyazlarla olan ilişkisiyle, sadece ortaya kendilerini motive edecek bir neden çıkmasını bekleyen ve sadece ayrımcı diye nitelemenin az kaldığı bir zihniyeti ortaya koyuyor.

Sonuç olarak The Help, Oscar törenlerinde dört adaylığının üçünü oluşturan oyunculuk dallarında öne çıkan ve -çok küçük bir ihtimal de olsa, film Birleşik Devletler'de ağustosta vizyona girdi; akademi her şeyden önce biraz unutkandır- En İyi Film dalında sürpriz yapabilecek gayet sıcak bir film.

Hiçkimse bana, ben olmanın nasıl bir şey olduğunu hiç sormamıştı. Bu konuda gerçekleri anlattığım anda kendimi özgür hissettim.

sevgi, saygı ve o tarz bilumum duygularla:;,

0 tepki:

Yorum Gönder


 
Sayfa Üst Görseli Marek Okon'un TOWERS OF GURBANIA isimli illüstrasyonudur.

Sinemaskot © 2008. Müşkülpesent # Umut Mert Gürses